Drømmegolf 2003 vol. I

Golf i Hua Hin, Thailand. Igjen….

Og denne gangen i den varme perioden.  Dessuten var det mest jobb, og ikke så mye golf, men noen runder var det muligt å få presset inn i et ellers tett program. Og varmt var det!

Reisen forgikk i månedsskiftet mars/april, og oppholdet i Hua Hin varte fra 2. – 7. april. Dette er den varmeste måneden i Thailand. I Bangkok ligger gjennomsnittlig dagtemperatur på +35, og luftfuktigheten gjør det ganske trykkende. I Hua Hin, som ligger ved Thailandgulfen føles det luftigere, fordi det ofte er en svalende bris fra sjøen, mens  den faktiske temperaturforskjellen fra Bangkok på et par grader mer er av akademisk interesse.

Denne rapporten dreier seg derfor mest om hvordan det er å spille golf når det er som varmest, og hvilken konklusjon man kan trekke av valget mellom den ”kjølige” perioden (november til primo mars) og hvordan det er når varmen virkelig setter inn.  Det skal understrekes at betegnelsen ”kjølig” ikke har samme innhold som her hjemme, men betyr dagtemperaturer på +28-31 grader, mens varmt betyr +32-35 eller mer... Dette betyr temperaturforskjell på 10-20%, og kan gjøre stor forskjell på opplevd varme. Men det er ikke alltid like lett å finne ut hva temperaturen er. Hvis du spør lokalbefolkningen eller hotellpersonalet om hvor mange grader det egentlig er, ser de som oftest bare spørrende på deg. Gradestokk er definitivt ikke det første man kjøper i et tropisk klima…..for det er varmt nok, uansett.
 
Dessuten kan det jo være greitt å vite hvordan banene har klart seg gjennom en travel høysesong, med lite nedbør og stor trafikk. Nedenfor følger konklu-sjonene.

På grunn av begrenset tid til disposisjon falt banevalget denne gang på Royal Hua Hin (fordi den ligger tre minutter fra hotellet og medgav mulighet til en kjapp ettermiddagsrunde etter jobb)

Springfield Royal - Best i klassen – og umiskjennelig Jack Nicklaus-design, men den er i ferd med å prise seg ut.

The Imperial Lake Wiew -  En personlig favoritt med 27 hull, som gir mulighet for varierte utfordringer, avhengig av hvilke 9-hulls sløyfer man velger å gå. De nyeste 9 – ”Desert course” er definitivt annerledes enn andre baner i området – nesten linkskarakter på layout.
 
Skal man oppholde seg i lengre tid, og spille mye er det virkelig penger å spare på å unngå helgene. Og i ukedagene er det som regel aldri tendenser til køer eller venting. Og vil man spille i helgen, så sats på Springfield Royal, for der er prisen den samme hele uken, det vil si for høy…... 

I tillegg kommer tips til caddiene etter runden, normalt Baht 250,  (kr 35),  men har du hatt eksta hyggelig selskap, og fått god hjelp til å lese greener (mange av dem er noen kløppere til å lese greener, og du gjør lurt i å høre på hva de sier, selv om du ikke tror på dem når du selv forsøker å ta ut puttelinjen) spanderer du kanskje 50-100 Baht ekstra? Skal  du spille flere runder på den samme banen, vil alltid caddiene spørre om de skal gå for deg på den neste runden. Da kan du notere deg nummeret hennes, og be om at hun skal stå klar neste gang du spiller. Og det gjør hun, smilende og blid som en sol! Og du har fått en venn for hele oppholdet.

Spiller man en fornuftig kombinasjon av disse banene, hovedsakelig på ukedagene, ender man opp med en gjennomsnittspris på ca kr 350.- pr runde inklusiv caddie, og det er jo ingen upris for å spille på gode baner? Golfbil ligger normalt på ca. kr 100 - 125.- pr runde.
 
Spilleforhold, generelt.
En ting kan slås fast, uten tvil – det er varmt i april! Og det er sterkt å anbefale å bruke en paraply mot solen, hvis den er fremme. Og en  golfbil er nesten en nødvendighet. Tørt tøy å skifte til etter runden er et must! Dessuten var det åpenbart færre spillere på banene enn i november, når europeiske og japanske turister er et dominerende innslag. Nå hadde vi følelsen av å være nesten alene. Kun noen få biler på parkeringsplassen kl 10.00 om morgenen, og rett ut på banen uten forhåndsbestilling.

Raymond anbefalte å spille om ettermiddagen med startid kl 1330, slik at man får glede av den ettermiddagsbrisen som gjør seg gjeldende. Dessuten faller temperaturen noe når solen ikke står rett opp lengre. Og sist, men ikke minst – en to-ball går greitt unna på 3 timer med bil, uten at du ser et eneste menneske på banen! Men vi spilte også en runde med utslag kl 0830, og forskjellen var ikke merkbar, verken på temperatur eller spillehastighet.
Været kan være noe mer ustabilt enn i november, og tordenbyger med regnskyll av type ”Vøringsfossen”  kan forekomme fra tid til annen. Men de varer sjelden lengre enn 10-20 minutter, og da er det bare å søke tilflukt i nærmeste ”halfway house” til det gir seg. Fairwayene står under vann i løpet av et par minutter, men renner av utrolig fort når regnet stopper, så spilleforholdene er fullt akseptable etter kort tid.

Banene.
Royal Hua Hin. Denne banen har ikke vanningsanlegg, og en lengre tørkeperiode hadde gjort enkelte av fairwayene noe tynnslitte. Den kan også bli svært varm å spille, fordi store parktrær skjermer for en svalende bris. En arbeidskonflikt mellom oppsagte caddier og banens eiere, medførte at 6 av greenene ble spavendt og hakket opp i nattens mulm og mørke, men synderne er ikke tatt. De ødelagte greenene var provisorisk reparert inntil videre, de øvrige av god kvalitet.
Royal Springfield er ”kongen”, med velholdte fairwayer og greener i mesterklassen, men når man tar prisen i betraktning, er det allikevel….
Imperial Lake Wiew som tar prisen denne gang. En hyggelig og intim bane med god layout, praktfulle fairwayer og utfordrende greener. Vil du ha en skikkelig utfordring skal du spille Desert Course (9 hull). Smekkfull av bunkere rundt alle hull, og langs fairwayene. Det er av og til så man lurer på om det er mulig å finne en landingsplass uten sand. Det blir nesten for stor overgang å spille front nine, som er adskillig snillere, men med nok av utfordringer. Er man ikke glad i sand er det bare å spille 1-18, som er en helt normal bane. Men noen utfordringer skal man jo ha….

Thailand i april
Dette er sommerferiemåneden, og i tillegg feirer thaiene sitt nyttår den 13. -14. april, og de er nå på vei inn i år 2547, tror jeg. Denne helgen bør man holde seg unna thailandske veier, for ikke alle er like nøye på dette med alkohol og motorisert ferdsel. I fjor ble visstnok 700 drept og 60.000 skadet i trafikken i løpet av tre dager.

Men bortsett fra det har lavsesongen for europeisk turisme startet, noe som gjør det ganske ustressende å spille golf. Det å ha en bane for seg selv når man går ut, er jo ikke akkurat vanlig kost for oss nordboere, og velger du å starte tidlig om morgenen, får du neppe problemer med venting og kø.

Så kanskje du skal vurdere å legge påskeferien til Thailand og Hua Hin neste år?

Med golfhilsen

Steinar Bjerke

Oslo, 15.april 2003

 

Nyheter
Gruppetur til Sør-Afrika 2015
9/15/2014
Ny runde med drømmegolf går til Sør-Afrika fra 11. til 27. mars 2015. 11 runder fordelt på 16 dager. Max. 32 deltakere.

Les mer >>

Reiseleder
9/15/2014
En liten presentasjon av vår faste reiseleder, Steinar Bjerke

Les mer >>
 
Besøksadresse: Løkkekroken 106, 1815 Askim | T: 69 88 33 70                        Design / CMS: Netnor