Drømmegolf 2002

På gjenvisitt i Hua Hin - (14 nov - 1 des 2002)
 
Fjorårets golfreise fristet absolutt til gjentagelse, og allerede tidlig på året var tidspunkt bestemt, og nødvendige forhåndsbestillinger gjort. Som vanlig var det vår etter hvert gode venn Raymond Kite i Tee-To-Green som fikk oppdraget med å sy sammen den totale pakken, som omfattet hele landarrangementet i Thailand med transport, hotell og tidsbookinger.

 
Vi valgte Finnair denne gangen, mest fordi det faktisk er den raskeste veien, spesielt  på hjemturen, med en transfertid i Helsinki på bare 40 minutter. På de store flyplassene i Europa kan transfertiden lett gå opp i 4-5 timer hvis man er uheldig. Det er god benplass på turistklasse, og lett å finne en god sovestilling, selv for lange mennesker.
 
Vel fremme på flyplassen i Bangkok ventet Raymond med bil, og tre timer senere var vi innkvartert på Kaban Tamor Resort 

i et stort luftig dobbeltrom med sjøutsikt. Hotellet ligger ca 5 km syd for sentrum, direkte på stranden i et trafikkstille område. Det er 23 rom, enten på bakkeplan eller i 2. etasje. Restauranten ligger  nede ved sjøen, og er åpen mot havet. Frokost med bølgesus inngår i prisen. Tuk-tuk (taxi) til byen koster 100 Baht. (kr 17) enten man er en eller seks personer. Lokalbussen, i den grad en overbygd liten lastebil med sittebenker kan kalles buss, koster 10 baht pr. pers. I tillegg er det ofte fullt, slik at man delvis må henge på plattformen bak, sammen med lokalbefolkningen som er på vei til jobben, eller skal til byen med varer. Eksotisk så det holder.  Når bussen er kommet dit det passer deg å gå av, trykker du bare på ringeklokken i taket, og du blir sluppet av. Enkelt og greitt. Forøvrig har hotellet gratis transport til byen hver dag kl 11 og 17, men transportkostnadene er jo ikke det som veier tyngst i feriebudsjettet.
 
Hotellets restaurant er for øvrig utmerket, med et godt utvalg i thai- og europeisk mat, og det er ganske romantisk med en middag for to i vannkanten når månen sølvfarger Thailandgulfen og sikadene spiller i tropemørket. Men det finnes flyvende og stikkende insekter når nattemørket senker seg, så litt myggspray er det lurt å utstyre seg med.
 
Nye utfordringer
Etterhvert har vi spilt alle banene i  Hua Hin-området ganske mange ganger, og vi hadde derfor bestemt oss for å søke nye utfordringer en helg. Valget falt på området rundt Rachaburi, som ligger ca 15 mil nord for Hua Hin, og vest for Bangkok. Der var det spesielt en bane som hadde fanget vår interesse, nemlig Panurangsi Golf Club. Banen ligger på et militært område, men er tilgjengelig for almennheten.
 
Vi ba derfor Raymond om hjelp til denne lille utflukten, og han kom opp med følgende forslag:
Leiebil (Volvo) med sjåfør i to dager.
4 runder golf med caddie (to personer på to baner)
Overnatting med frokost på Rachaburi Golf and Country Club.
 
For enkelhets skyld anbefalte Raymond et ”pay as you go”-opplegg til forhåndsavtalte priser. Vel hjemme kunne vi konstatere at hele turen, inklusive lunsj og middag for to, tips til caddiene, leiebil med overnatting og kostpenger for sjåføren, og bensin som ble betalt av oss (kr 2.55 pr. l) hadde kostet totalt kr 1.800.-. Og det går det jo an å leve med for to dagers ”ferie i ferien.”
Vår sjåfør ”Dung” kjørte trygt og sikkert. Også vår personlige sikkerhet var meget vel ivaretatt. Han var nemlig usedvanlig velbygget og muskuløs til å være thai. Raymond kunne  fortelle at han for noen noen år siden hadde vært profesjonell Bangkok-mester i Thaiboxing. Har man sett en slik kamp, forstår man at vi var i trygge hender!
 
Flaggermus i millioner
Men det var golf og flaggermus vi reiste for. Og vi fikk begge deler i rikt monn. Panurangsi er en flat bane med mange strategisk plasserte vannhindre som setter krav til veivalg og strategi. I tillegg var banen tung etter et kraftig skybrudd natten i forveien. Spillet fløt i godt tempo på tross av fulle flighter. Langs fairwayen på hull 18 ligger et høyt og bratt fjell, og ca 150 meter før greenen er det en huleåpning, og denne var målet for vår interesse. Vi slo ut kl. 13.50, og da vi nærmet oss hulen akkurat ved solnedgang så vi dem: Millioner og atter millioner av flaggermus som en grå elv over fairwayen i 10 meters høyde. Vi spilte oss frem mot greenen og gikk rett under denne elven av liv, og kunne tydelig høre suset av vingeslagene, der de alle fløy samlet mot horisonten. Faktisk en av de mest fantastiske naturopplevelser vi har hatt på en golfbane!
 
Hvis du skulle være litt for tidlig ute, og ingenting er å se, er det bare å ta en forfrisking i klubbhuset, f. eks. en iskald SINGHA-øl, og rusle stien langs fairwayen ned til hulen akkurat i skumringen. Der kan du stå, mutters alene, for denne turistattraksjonen er overhodet ikke utsatt for busslaster av kaklende gruppereisende. Andre spillere ser heller ikke ut til å bry seg. Du behøver heller ikke overnatte, for turen tilbake til Hua Hin tar snaue to timer.
 
Men vi var på helgeutflukt, og vår sjåfør sto parat til å frakte oss til Royal Rachaburi Golf and Country Club 10 kilometer unna. Dit ankom vi i stummende mørke kl 19, ble installert i et nydelig og luftig rom, og konkluderte med at tiden var inne for middag.
 
Klubbhuset med anleggets spisested ligger ca 200 meter fra rommet, og vi spaserte opp til en forholdsvis øde og forlatt restaurant. Fire  koreanere var iferd med å avslutte sitt middagsmåltid. Vi bestilte drikke og ba om menyen. Betjeningen kom  med drikke, og kunne fortelle at  ”solly, cruphouse crosed”. Kl 19.30 en lørdag kveld, midt i svarte skauen, og langt til folk. Engelskunnskapene til personalet lot noe tilbake å ønske, men de forsto ihverfall at vi var sultne, og de foreslo prompte ”You like Kolean food?” Vi nikket energisk bekreftende, og i løpet av minutter ble vi servert en utmerket seksretters koreansk middag. Som med drikke kom på ca. kr 85.- for 2 personer.
 
Forklaringen på dette noe uventede måltid fikk vi neste dag. Koreanere er i absolutt flertall på denne banen, og mange bor i området deler av eller hele vinteren og spiller golf hver dag. Vi bodde ved hull 3, og allerde i grålysningen hørte vi de første velkjente ”smack” fra forhåpentligvis velrettede slag. Spillestart før 0600 indikerer jo også at folk legger seg før normal middagstid begynner for oss natteranglere. Koreanerne kjennes lett igjen på at de alltid spiller i langbukser og langarmede trøyer for ikke å bli brune. Brunfarge er visstnok ikke pent i Korea…..men det må bli jævlig varmt når temperaturen nærmer seg 35+, luften dirrer, og solen steker ubarmhjertig.
 
Hyggelige koreanere
Vi slo  ut kl 8, og siden vi bare var to blant overveiende 4-flighter, ble det litt venting. På hull 6 kom det fire koreanske herrer opp til oss mens vi ventet på å slå ut, og spurte om vi skulle spille en six-some, til og med hull ni, siden spillet var tregt. Det syntes vi var hyggelig, og herrene presenterte seg meget høflig på flytende engelsk. En var statsadvokat i Seoul, en var talkshow-vert på koreansk TV. To var leger, og den ene hadde bodd tre år i Oslo på 90-tallet, mens hans kone var stasjonert på ambassaden. Det ble noen meget hyggelige hull, og vår ”norske” venn avslørte detaljert kunnskap om norske samfunnsforhold og geografi. Da vi skiltes på hull ni kl 1030 var våre venner morgenfuglene ferdig med 27 hull, og klare for en pause før ettermiddagsrunden…..
Gudene vet når de hadde startet, men det begynner å lysne 0530.
Banen er utfordrene og mer kupert enn de andre vi har spilt, og den er vel verdt et besøk, hvis man legger turen i den retningen.
 
Billige alternativer
Men det er også mange andre baner i dette området, hvorav Dragon Hills kanskje er den mest kjente. Evergreen Hills ligger i nærheten og de hadde tilbud på overnatting for to med frokost og fire greenfee/caddiefee, til en samlet pris av 2.400 Baht dvs kr 420.-. FOR TO!! Dette er helgepris, og på vanlige ukedager er prisen 70 kroner lavere.
Dette tilbudet var av forståelige grunner utsolgt da vi skulle bestille et par dager i forveien, så det lønner seg nok å bestille i god tid.
 
Mulighetene til spill over hele Thailand kan du selv sjekke ut her
. Banene er geografisk ordnet, så det er bare å vente til siden er ferdig nedlastet, og trykke på den delen av kartet som er interessant. Så vidt jeg kan bedømme er oversiktene ganske godt oppdatert med aktuelle priser, men det kan jo være lurt å sjekke direkte med klubbene på forhånd, der hvor det finne mailadresser eller hjemmesider.
 
Lokale kontakter
Etter å ha tilbragt noen uker i Hua Hin, treffer man etter hvert mennesker som kan være til god hjelp til både det ene og det andre. Det finnes et ganske stort miljø med europere som har gjort utlendinger av seg hele eller deler av året. En av disse er (Peter) Erik Pedersen fra Danmark som bor der fra september til mai hvert år og driver Ken Diamond Tours Ltd på Naresdamri Road, rett overfor hotel Hilton. Her kan du få nyttige råd og tips om alt fra leie av bosted til  shopping og personlig arrangert sightseeing (ingen kjempebusser til standard turistfeller, men mulighet til interessante opplevelser til en rimelig kostnad) Du kommer garantert nær thailandsk dagligliv.
 
Finner du ham ikke på kontoret, treffes han sikrest hver kveld på Luciano`s Pizza House kl 21.45 og en time fremover, sammen med sin kjære hund Bobby. Luciano driver forresten et utmerket kjøkken, og har byens beste pizza, men også mange andre italienske spesialiteter. Anbefales på det varmeste når gane og tunge er delvis lammet av for mye chili, lemongrass og ingefær. Hvis du ikke spiser der, kan du allikevel avslutte kvelden med en nydelig espresso, og en vellagret grappa eller to.  Du finner ham til venstre nede i bakken når du har gått forbi Hilton. Når du ser skredderen BOSS på venstre hånd, går du inn i gaten (smuget) til venstre, Selakarm Road ca. 20 meter, så har du ham på venstre hånd. Hils gjerne fra meg.
 
Det er varmt… men billig
Der er, naturlig nok, varmt å spille golf i tropene. Dagtemperaturen ligger oftest rundt 30-32 grader, men på de fleste dager har man glede av en svalende bris. Hvis man slår ut ved 8-9 tiden slipper man unna den verste ettermiddagsheten. En paraply mot solen hjelper også godt. Vi bodde 17 netter i Thailand, og spilte 14 runder uten golfbil. Og uten problemer. Men svett blir man selvfølgelig. Derfor er det godt å ha med fullt skift hver dag, og innta lunsjen etter en forfriskende dusj, og i tørre klær. Hvis man ikke er ute etter en stor bifflunsj, skal det godt gjøres å finne en rett til mer enn 15 kroner. Billigst er Royal Hua Hin GC, hvor ingen retter koster mer enn 10 kroner. Når de i tillegg er velsmakende, delikate og rikelige, er det vanskelig å finne noe å klage over. Restauranten er faktisk så bra at det er vel verdt å spise lunsj eller tidlig middag der, hvis man er på shopping i byen. Og den ligger i gangavstand fra sentrum, dvs noen hundre meter.
 
Ellers er det en fornøyelse å spise de fleste steder. På Naresdamri Road og i de tilstøtende gatene foran Hilton, ligger det en rekke restauranter som retter seg spesielt mot europeiske turister. Bra mat, bevares, men når ingen thaier sitter der signaliserer det at det finnes mer autentisk, og vesentlig billigere mat andre steder. Da kan det være lurt å konsultere lokalkunnskap, for eksempel Erik Pedersen.
 
Når du gå forbi Hilton og ned bakken finner du en rekke pirer ut i sjøen på høyre hånd. Dette er seafoodrestauranter med ”innkastere” som gjerne vil ha besøk av deg. Sikkert bra steder alle sammen, men vår favoritt er Chao Lay noen meter lenger ned i gaten. Du går langs kjøkkenet og råvarene, og opp en bratt trapp til restauranten. Alltid mye folk, spesielt i helgene. Og mange lokale kunder. Godt tegn! Grei og omfattende meny, delvis med bilder. Meget effektiv betjening.
 
Madame Green Seafood
Selv ble vi invitert til middag av en forbindelse. Han hadde valgt Madame Greens Restaurant 200 meter nord for vårt hotell. Stedet er nesten umulig å finne hvis du ikke vet hvor det er, men det er lett å se fra stranden. Masse blå plaststoler og respatexbord. Ingen duker, ingen vegger. Bare et tak over et betonggulv. Vi fant stedet ved hjelp av en taxi, som kjørte mer eller mindre rett inn i kjøkkenet. Restauranten var smekk full av folk fra Bangkok på weekendtur til Hua Hin. Det er alltid et meget godt tegn. Vår vert var på plass med familie og venner, og vi ble et langbord med 12-14 personer. Et tilsvarende antall retter kom fortløpende strømmende inn på bordet, og jeg kan med hånden på hjertet si at dette ble et av de beste måltider jeg har fått. Og vi var de eneste europeere i lokalet.
 
Vi var senere tilbake på egen hånd og spiste nydelig og rimelig. Hvis Næringsmiddeltilsynet i Norge hadde sett kjøkkenet, ville det sansynligvis blitt stengt på sekundet og eieren buret inn på ubestemt tid. Men jeg har faktisk til gode, etter snart 30 års reising til Thailand, å bli matforgiftet. Så  for den som er ute etter autentisk mat, gjelder det å stole på sitt eget skjønn, og se etter om stedet synes å tiltrekke lokalt publikum. Eller spørre folk som har lokalkunnskap. Det kan gi mange spennede matopplevelser!
 
Shopping er en risikosport
Shopping er omtalt i forrige rapport, så det skal bare konstateres at mulighetene er minst like bra, og prisene like lave som i fjor. Dessuten er valutaen gått ned med ca 15% på et år, og det virker jo ikke akkurat prisdrivende… Golfcaps på nattmarkedet (meget god kvalitet) kr 17.- Kjøp med 10 stykker, så har du en stund! Det er allikevel billigere enn 1 i proshopen her hjemme.
 
For de som ønsker langtidsopphold er det gode muligheter til leie av rom, hus eller leiligheter. Men det lønner seg å reise ned og ta inn på hotell først for å undersøke på stedet, slik at man får en standard og beliggenhet som man blir fornøyd med. Og du kommer meget langt med et par tusenlapper i måneden. Og øker du til 4-5000 kr pr måned, og kanskje deler med venner snakker vi luksusstandard med svømmebasseng.
 
Gunstig golfpakke
Vår grunnpakke som omfattet alt fra vi landet i Bangkok til vi satt på flyet igjen kostet kr 7.500.- pr pers. Dette inkluderer 17 overnattinger med frokost, 11 golfrunder med greenfee og caddiefee, transport t/r Bangkok og t/r banene alle spilledager,  Vi kjøpte 3 ekstrarunder, inklusive de på turen til Rachaburi.
 
Banene
Nå har vi ikke glemt at det var golf vi reiste for, for denne rapporten har nesten forbigått den fullstendig.  Men banene er nydelige, og i meget god stand. I år som i fjor er det Royal Springfield (Jack Nicklaus-design) som er den beste. Og dyreste. Majestic Creek og Imperial Lake Wiew deler annenplassen tett fulgt av Palm Hills, som har fantastisk vakker beplantning rundt banen. Royal Hua Hin stiller i egen klasse på grunn av mangel på vann, og sin karakter som en gammel engelsk parkbane. Bangkok and Milford spilte vi ikke i år, for vi fant den for vanskelig for oss høyhandicapere. Men spennende og utfordrende er den.
 
Vanlig og forventet tips til caddiene etter runden er 250/300 Baht pr. caddie, eller rundt 50 kroner. Det er de verdt for 4-5 timers arbeid for deg. Og de er obligatorisk følge på alle baner.
 
Hold fingrene fra hullet!
Ved middagen en kveld ble vi sittende å snakke med ovennevnte Erik Pedersen om golfens fortredeligheter og gleder, og han spurte da: Tar dere ballen ut av koppen når dere har hullet ut? Vi svarte naturligvis bekreftende på det. Han ba oss da love dyrt og hellig at vi ALDRI skulle gjøre det mer. La for all del caddien gjøre jobben!, sa han. Årsaken er egentlig åpenbar, for koppen har huller, og et hulrom under, og man vet aldri hva som kan ha gjemt seg der i nattens mulm og mørke, eller sneket seg ned siden forrige flight passerte. Ta det som et godt tips. En ballplukker til putteren er heller ikke å forakte om du absolutt vil ta opp ballen selv! Men hold fingrene fra koppen! Etter å ha fått dette rådet, skjønte jeg plutselig hvorfor caddiene ofte vippet ballen ut av koppen med pitchen…
 
Høylytt flomlysgolf!
Tradisjonen tro avsluttet vi reisen med flomlysgolf, denne gangen på Bangkok Golf Club 20 minutter fra flyplassen. Raymond arrangerte og bestilte. Greenfee og caddiefee samlet kr 170 pr. pers. Taxi til flyplassen: 25-30 kroner. Runden ble hyggelig, om enn noe forstyrret av at banens 2.000!! caddier hadde sin årsfest på et utendørs anlegg inntil banen. Dansemusikk og tvilsom karaoke på thai i en styrke på ca 120 decibel, stemte ikke akkurat sinnet til den tiltenkte ro i tropenatten. Og det får få skylden for at scoren ble elendig. Men banen er fantastisk og utfordrende og i meget god stand. Og flomlysgolf er en veldig spesiell opplevelse i tropenatten. Unn deg det en gang.
 
Etter en dusj og en bedre middag i klubbhuset var vi klare for en lang natts søvn på vei til Helsinki. Og Finnair hadde push-off ett minutt før tidtabell.
 
Vi brukte Dalen Parkering denne gang. Kloke av skade. Sjåføren sto og ventet da vi kom ut av terminalen, og bilen vår var varm da vi kom fram til parkeringen. Aurstad Parkering er nedlagt. Det skjønner i hvert fall vi godt.
 
Ha en fin golftur til Thailand!
Steinar Bjerke 
Oslo, 5.12.2002

Nyheter
Gruppetur til Sør-Afrika 2015
9/15/2014
Ny runde med drømmegolf går til Sør-Afrika fra 11. til 27. mars 2015. 11 runder fordelt på 16 dager. Max. 32 deltakere.

Les mer >>

Reiseleder
9/15/2014
En liten presentasjon av vår faste reiseleder, Steinar Bjerke

Les mer >>
 
Besøksadresse: Løkkekroken 106, 1815 Askim | T: 69 88 33 70                        Design / CMS: Netnor